Petri Koivisto kävelee euralaisessa metsässä syksyllä.
Metsä on hänen työpaikkansa.
Nordic Herbs Oy on yksi Euran seudun 13 elintarvikealan yrityksestä.
Alueella on 150 elintarvikealan työntekijää, ja kaikkien elintarvikealan toimijoiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 42 miljoonaa euroa. Kokonaan uusille numeroille noustaan toimijoiden määrässä, kun lasketaan mukaan vielä seudun maatilat.
Euraan on kehittynyt elintarvikealan toimijoiden keskittymä, jolla on aina ollut merkittävä rooli koko Suomen hyvinvoinnissa.
Euran seutu on Suomelle kuin ruoka-aitta.
Eri alojen osaamisen keskittymät eivät synny sormia napsauttamalla tai sattumalta: Taustalla on usein vuosisatojen aikana kehittynyt kulttuuri ja osaaminen. Euran seudun elintarvikeklusterin tapauksessa puhutaan vuosituhansista.
Eurassa sijaitsevan Pyhäjärvi-instituutin tehtävänä on edistää elintarviketaloutta sekä ympäristöä koskevaa koulutusta, tutkimusta ja kehitystä. Pyhäjärvi-instituutti tarjoaa arvokasta apua alueen elintarvikealan yrityksille, millaista muualla Suomessa ei ole saatavilla.
Ei ole sattumaa, että Pyhäjärvi-instituutin kotipaikka on juuri Eurassa.
Kuten Jori totesi, alueen kilpailuedut ovat syntyneet jo vuosituhansia sitten. Kokemäenjoen laakson, mukaan lukien Euran seudun, maaperään on vaikuttanut vahvasti viimeisin jääkausi, sillä alueen maaperä on muotoutunut jääkauden aikaisten mannerjäätikön etenemis- ja sulamisvaiheiden aikana hietamaaksi.
Euran seutu on aina ollut erinomainen alue ruoantuotantoon – ja alueella on aina viljelty maata ja tuotettu koko Suomelle ruokaa.
Se ei kuitenkaan ole ainoa syy, miksi alueen asema elintarvikealalla on nykyisin niin vahva kuin on. Myös Urho Kekkosta on tarvittu.
Sokeritehtaan historiikin mukaan Satakunnassa oli valmisteltu omaa sokeritehdasta jo 1930-luvulta lähtien. Sokeritehtaan perustaminen oli Länsi-Suomen maakuntien yhteinen voimainponnistus aikana, jolloin kaikesta oli pulaa ja sotienjälkeinen jälleenrakennus oli täydessä vauhdissa.
Perustettavan sokeritehtaan sijainnista taisteli 12 paikkakuntaa, mutta satakuntalainen valtionvarainministeri Viljo Rantala kuitenkin käänsi tilanteen Säkylän eduksi: valtioneuvoston äänestyksen tulos sokeritehtaiden kohtalosta ja Säkylän valtionavustuksen saamisesta oli tasan 7–7.
Silloinen pääministeri Kekkosen ääni ratkaisi avustuksen sokeritehtaalle Säkylään.
- Tehtaan perustamisen jälkeen syntyi sopimusviljelymalli. Viljelijät, jotka olivat ammattitaitoisimpia maassa, tekivät etukäteen sopimuksia sokerijuurikkaan tuotannosta, Jori sanoo.
- Tietynlainen edelläkävijyys syntyi tätä kautta. Sokeritehtaan ympärille alkoi kehittyä muita elintarvikealan toimijoita, jolloin syntyi nykyisenlaisensa monipuolinen elintarvikealan keskittymä.
On alkutuotantoa, loppujalostusta ja kaikkea siltä väliltä. On oman tuotantoalansa suurimpia suomalaisia jalostusyhtiöitä ja on pieniä, muutaman hengen mikroyrityksiä. On luonnonyrttejä, herkkusieniä, siipikarjaa, punajuuria, herneitä ja niin edelleen.
Euran seutu muodostaa erittäin monipuolisen elintarvikeklusterin.
- Nimenomaan se on merkittävää, että on eri alojen toimijoita, eikä ole vain alku- ja lopputuotantoa. On kyse sitten vaikka rehutoimituksista tai eri laite- ja huoltotoimittajista, niin Euran seudulla on paljon osaamista, miettii euralainen maanviljelijä ja broilerituottaja Iikka Mäkipere.
Euran seudun merkittävimpiin vahvuuksiin kuuluu elintarvikeketjun suuri omavaraisuus. Iso osuus alueella kasvaneesta materiaalista jalostetaan alueella myös lopputuotteeksi. Elintarvikesektoriin liittyy lisäksi monia oheisaloja, jotka yhdessä muodostavat vuorovaikutteisen elintarvikeklusterin.
Mäkiperen tila on itsessään esimerkki myös Euran seudun innovatiivisesta elintarviketeollisuudesta. Mäkipere viljelee tilallaan punajuuria, jotka myöhemmin jalostuvat urheilujuomaksi.
Nimeä ”0.03 Sportshot” kantava urheilujuoma on pastöroitu punajuuritäysmehutiiviste urheilijoille. Se on myös lisäaineeton ja sataprosenttisesti kotimainen luonnontuote, jota pyritään viemään jatkossa ulkomaillekin.
Vuonna 2021 Euran seudun elintarvikeklusteri onkin paitsi monipuolinen ja omavarainen, mutta myös innovatiivinen.
Esimerkkejä on punajuuriurheilujuoman lisäksi myös monia muita: Todellista lähiruokaa edustava järvikalapihvi on kehitetty yhteistyössä Apetitin, Pyhäjärvi-instituutin sekä Kolvaan Kala Oy:n kanssa. Suomalaisten suosikiksi noussut järvikalapihvi edesauttaa myös Pyhäjärven suojelutyötä, sillä poistokalastus on ratkaisevassa asemassa Pyhäjärven rehevöitymisen ehkäisyssä.
Pyhäjärvellä on yhä ammattikalastajia, vaikka ammattikunta on hiipunut Suomessa jo uhanalaiseksi. Sille on syynsä, että ammattikalastajia riittää juuri Pyhäjärvellä. Pyhäjärveä kutsutaan ”Suomen kalaisimmaksi” järveksi, eikä se ole vain urbaanilegendaa.
Pyhäjärvessä itsestään tiivistyy koko Euran seutu: poikkeuksellisen kalaisan järven ympärille on kehittynyt poikkeuksellinen elintarvikekeskittymä.
Entä sitten tulevaisuus?
Euran seutu on tunnettu rikkaasta ja monipuolisesta menneisyydestään: Alueella on tuotettu ruokaa suomalaisille lähes siitä asti, kun näillä leveyspiireillä on ihmisiä asunut. Pyhäjärvi-Instituutin Marko Jori ei usko, että alueen asema elintarvikealan keskuksena heikentyisi jatkossakaan.
Kaikki ei tulevaisuudessa ole kuitenkaan niin kuin ennen. Maailma avaa kokonaan uusia mahdollisuuksia Euran seudulle, eikä läheisistä satamista Raumalla ja Porissa ole haittaa.
Elintarvikkeiden puhtaus, turvallisuus ja jäljitettävyys tuovat lisäarvoa. Lähiruoka ja vastuullisesti tuotettu ruoka ovat kilpailuetuja, megatrendejä, jotka kiinnostavat kuluttajia ympäri maailmaa.
Syksyllä 2021 Pyhäjärvi-instituutti ja Eura yhdessä neljän muun kunnan kanssa perustivat yhteistyössä alueen keskeisimpien elintarvikeyritysten kanssa uuden Alkutuotannon kasvu- ja vastuullisuusohjelman, jonka keskeisenä tavoitteena on nostaa alueen viljely ilmastokestävyydessä Suomen kärkeen.
Euran seudulla ja isommassa kuvassa Suomella on käsissään iso kilpailuetu, jos se vain osataan hyödyntää.
- Euran seudulla on asema edelläkävijänä, jos ja kun eettiset valinnat korostuvat kuluttajien valinnoissa jatkossakin yhä enemmän, Jori kertoo.
Ensiaskelia siihen suuntaan on jo otettu, mistä Petri Koiviston Nordic Herbs Oy on esimerkki. Euralaisista metsistä kerätyt luonnonyrtit kiinnostavat myös maailmalla ja varsinkin Aasiassa.
Tulevaisuudessa Euran seutu saattaa olla koko maailman ruokakomero.
Ilkka Mäkinen
yrityskoordinaattori
P. 044 422 4006
Euran seutu on Suomelle kuin ruoka-aitta.